ENERGIE PRESTATIE ADVIES

Energielabel

Vanaf 1 januari 2008 moeten eigenaren van woningen en andere gebouwen bij verkoop of verhuur een energielabel kunnen overhandigen aan de koper/huurder. Een energielabel is alleen noodzakelijk voor woningen die voor 1998 zijn gebouwd. Het energielabel voor woningen is te vergelijken met het energielabel voor auto's en witgoed.
Het label loopt van A t/m G. Een woning met het A-label is het energiezuinigst en met het G-label het minst zuinig. Het energielabel is maximaal 10 jaar geldig. Als het voorlopige koopcontract is gesloten vóór 1 januari 2008, is de verkoper niet verplicht een energielabel te overhandigen.Het energielabel voor woningen geeft inzicht in de energiezuinigheid van uw woning. Het is vergelijkbaar met de energielabels voor apparaten, zoals koelkasten en wasmachines.

Op het energielabel vindt u informatie over:
  • Isolatiewaarde van dak, gevel, muren, ramen en vloeren. Wanneer deze voldoende is, wordt op dit specifieke deel geen aanbeveling tot verbetering gedaan.
  • Energieverbruik van de installaties voor verwarming, ventilatie en warm water. Er wordt een standaardverbruik berekend op basis van de opnamegegevens van de woning.
  • Aanbevelingen: hoe kunt u uw woning energiezuiniger maken? Dit zijn standaardadviezen. Er is niet getoetst of de aanbevelingen ook mogelijk zijn in de woning.